Herontwikkeling Lourdeskerk e.o.

Tilburg Ringbaan Oost

Details

Opdrachtgever:
B.O.Z.
Locatie:
Tilburg
Grootte:
81 woningen, 2000 m2 kantoor, 1200 m2 schoolgebouw

Links

  • Bekijk de presentatie op Youtube
  • Zoek het project in Google Maps

Omschrijving

Voorstel tbv herinrichting plangebied Lourdesplein e.o.: Kenmerken:
  • Behoud van de Lourdeskerk, die door haar heldere architectuur gezien kan worden als een 'jong monument' en zeer zeker de moeite waard is te behouden.
  • Vanwege de eenvoudige hoofdvorm leent dit gebouw zich uitstekend als kantoorgebouw opgebouwd in twee lagen met een totaal bruto
  • oppervlak van 1700 m2 geschikt voor 68 werknemers.
  • Door het gebouw middenin te voorzien van een patio met vijver ontstaat een prachtige omsloten buitenruimte ,welke als monumentale entree kan dienen voor het gebouw.
  • Tevens zorgt het voor voldoende lichttoetreding en maakt het een standaard kantoorindeling met middengang mogelijk. Tevens zijn meer flexibele oplossingen mogelijk. Achter het gebouw is plaats voor 34-36 parkeerplaatsen voor personeel. Bezoekers kunnen tpv de hoofdentree parkeren.De ligging van de Lourdeskerk vormt de aanleiding om het omliggende gebied in te richten. Verkaveling in een aantal stroken evenwijdig aan de Lourdeskerk. Deze bestaan in het binnengebied uit een tweetal woonblokken van 3 lagen aansluitend op de lage bestaande bebouwing . De woningen zijn voorzien van tuinen op het zuiden, dakterrassen op de eerste cq tweede woonlaag. Een enkele straat ontsluit beide woonblokken waarin de auto's zoveel mogelijk aan het oog zijn onttrokken. Aan de Ringbaan Oost kan hogere bebouwing komen in de vorm van geschakelde woontorens. De wooneenheden zijn voorzien van gesloten serres op het zuiden ivm de geluidbelasting Parkeren kan onder het opgetilde gemeenschappelijke groengebied. Tpv de Piushaven zou de hoogte van de woontorens kunnen worden doorgezet zodat een soort poortgebouw ontstaat met orientatie op de Piushaven. De huidige Jumbo kan een publieke functie krijgen zoals bv nautisch museum met cafe-restaurant. Hier is een duidelijke relatie met het water te maken. Het gebouw zelf is ruim omgeven door groen als pocketpark in de havenzone.Aan dit parkje kan de nieuwe Andreasschool worden gesitueerd.